Thursday, March 29, 2012

Chocolate Custard Cream Puff



Mungkin lepas ni laaaama saya tidak beraksi di dapur jadi berabis lah ni masuk dapur hehehe...Kemarin after my review terus singgah kedai "bake with me" Kolombong...untuk beli brg2 yg susah dapat di kota marudu ni...bukan lg susah mmg tiada! Telur grade A pun aiso...


Antara brg yg sya beli kemarin from bake with me. Oklah mari kita sambung resepi puff

Bahan2nya...(10 biji)

Pastry
70g Tepung gandum
1/4 Butter
1 cawan air
1 - 2 biji telur

Pukul telur dan ketepikan.
Panaskan air dan butter dlm periuk, sudah panas masukkan tepung dan gaul cepat2, tutup api. Masukkan telur sedikit2 dan gaul cepat sampai dpt tekstur yg ngam lah konon...tidak semestinya habiskan 2 biji telur tu..agak2 lah jgn sampai terlalu lembut lembek sampai nda buli pipe....

Lapis aluminium foil atas pan n sapu butter. Pipe kan pastry atas pan. Saya guna 10 cm punya nozel, klu teda guna plastik pun ok.

Bakar dlm suhu 180c sampai masak lah :-)

Cream Custard

1 sudu besar tepung jagung
1 1/2 sudu besar tepung custard
1 sudu besar butter
4 sudu besar gula
1 gelas susu segar
* guna sudu mkn ya....

Gaulkan semua bahan n kacau sampai sebati. Panaskan dlm periuk n jgn stop kacau..terus kacau sampai masak. Sekejap jak masak ni.

Chocolate

Sedikit chocolate makanan dan butter. Panaskan guna double boil.

Bila puff suda masak sejukkan kejap. Pas tu belah separuh n pipe kan cream custard ke dlm puff dan pipe kan chocolate ke atas puff....siap! Terus bikin lah kupi kita minum petang :-)