Wednesday, November 21, 2012

Pavlova

Salam...
agak kurang memuaskan kan blog ni, sebulan sekali baru ter-up-date......masa sgt2 tidak mengizinkan... dengan kerja office, personal...mcm2 lah. sebenarnya sy baru balik dr jln2 cari pasal di KL-JB and Singapore lepas balik dari sana, puas bersukaria balik KK terus kena rompak! Wawawaawawwaw....hilang duit, hilang hp...tp nantilah story pasal hal tu, apapun thanks so much kwn2 ku..masa ni lah sya tau siapa kwn sebenar....ramai yg tolong di kala sy kesusahan....Insyaallah masa kamu susah nanti sy pasti akan tolong.......
gambar di atas ni gambar Pavlova... makan masa pg KL hari tu...sedap! Lama cari resepi pavlova ni, lama sda dapat tapi blum ada masa mau buat...tiba2 bosan di rumah, tgk dapur semua bahan ada...cuma masa ni buah2 tiada, yg ada cuma mix fruit dlm tin tu jak...tp ok juga ba...sedap juga......
ok jom kita buat Pavlova, sangat senang dan bahan2 pun simple.... ok ni resepinya ya....

4 biji putih telur
1 cawan gula ( sy nda kasih full tu cawan) - make sure gula ni d ayak ok
1/2 sudu teh esen vanila
1 sudu teh cuka
1/2 sudu besar tepung jagung

cara membuatnya :

pukul putih telur bersama gula sampai jd soft peak org bilang, dia jd merinque yg kembang cantik kalau kasi tebalik tu bekas pun nda tekeluar....makanya jd suda lah tu..... sorry nda dpt tunjuk gambar, smua gambar ada dlm hp yg d rompak!Waawaaw sip baik ada terambik sikit d tab..pas tu esen vanila then pukul lagi, matikan mixer kemudian masukkan cuka dan tepung jagung...gaul guna kaedah "kaup balik"...paling bagus guna senduk kayu.....pas tu bakar lebih kurang 15 - 20 minit..guna api bawah jak...oh lupa pla oven tu panaskan dulu ya,lebih kurang 15 minit...sy panas kan guna suhu 150...lepas masuk adunan turun kan ke 130.....terpulang dgn oven masing2....

bila siap topping dgn "fresh cream" org sini bilang hehehe...pas tu letaklah buah2 atas dia...strawberry ka, kiwi...ikut suka.....
cream ni byk jual d kedai, sya suka guna jenama evo,nda payah gula dia sda manis, pukul jak trus tuang atas pavlova....tp lepas pavlova tu sejuk bru ble tuang k....ba jgn kmu tdk cuba...nanti post d facebook gambar pavlova kmu k...bubyeeeeee