Monday, February 20, 2012

Ayam Hamchoi


Banyak style orang masak menu ni..kalau my ex boss dia suka banyak kuah & campur kicap. My mom pula suka buat style sup. Ada juga yang masak menu ni guna minyak yang banyak jadi minyak tu jadi kuah makan dgn nasi tapi saya tidak suka makan minyak..ni style saya...

Bahan2
1 ekor ayam
2 plastik sayur hamchoi
2 biji bawang merah
2 biji bawang putih
Asam jawa
Halia
Kalau mau pedas ble campur beberapa cili padi masa menumis.
Chicken stock
Air

Cara memasaknya

Potong ayam dan gaulkan dgn asam jawa. Ketepikan.
Cuci hamchoi dan potong kecil2, rendam. Ketepikan
Hiris bawang merah,bawang putih,halia & cili padi.

Tumis bahan2 yang dihiris. Agak2 lah minyak macamana kemudian masukkan ayam, masukkan air sikit, chicken stock dan tutup kuali. Tinggalkan ayam sekejap kemudian masukkan sayur hamchoi. Kacau dan kacau. Siap dan makan... :-)