Sunday, February 19, 2012

Spaghetti Goreng


Kalau sa masak spaghetti ni memang adik2, anak buah semua ketuk piring nda sabar mau makan sebab amat sedap!

1 botol besar pasta sauce jenama Prego (fresh mushroom)
1 bungkus spaghetti (San Remo)
1 tin tomato puree
5 biji tomato (dicincang)
2 biji bawang besar (dicincang)
Beberapa ketul ayam (suka hati brapa byk tapi jgn potong besar sgt.)
4 helai daun limau purut
Keju
Air
Chicken stock

Panaskan kuali, tuangkan minyak..agak2 la minyak tu jgn terlalu banyak dan jgn terlalu sikit pula. Lepas tu tumis ayam dan bawang besar. Kemudian masukkan tomato puree dan seterusnya tomato. Bila tomato suda layu, masukkan pasta sauce...kacau2 kejap kmudian masukkan air dalam setengah botol prego tu..masukkan daun limau purut, chicken stock secukup rasa,kemudian masukkan keju....bila semua bahan2 sudah bercampur,last sekali masukkan lah spaghetti...kacau2 sekejap..boleh lah di hidangkan...boleh tabur daun saderi atas spaghetti kalau suka :-)