Saturday, February 25, 2012

Laksa Ikan Sardin



Menu ni sesuai untuk breakfast, yang paling penting tidak perlu susah2 rebus ikan dan asingkan tulang..guna ikan sardin dalam tin tu jak.... :-) senang cepat sedap! Sukatan yang saya buat ni cukup untuk seisi keluarga..kalau ikut betul2 resepi sya ni, trust me! U will be suprise..no bau sardin!

Bahan2nya....

Mee Laksa
2 tin besar ikan sardin
2 gengam cili kering (di rebus)
2 gengam daun kesum
3 btg serai (di racik)
halia
5 biji bawang merah
5 biji bawang putih
2 biji bunga kantan
7 - 10 asam keping
Sedikit serbuk kari

Cara membuatnya:-

Blender cili kering y sudah di rebus sekali dengan halia,bawang merah,bawang putih,serbuk kari..



Blender juga ikan sardin tin tadi,masuk sekali kuah sardin dalam 1 tin,yang 1 tin lagi ambil ikan saja dan campur air sikit...blender jangan sampai terlampau halus...



Tumis bahan yang sudah di blender tadi sampai naik minyak dan wangi..kemudian tumiskan sekali ikan. Masukkan air. Agak2 lah kepekatan kuah. Bila sudah mendidih masukkan bunga kantan,serai,asam keping,daun kesum kemudian masukkan lah gula dan chicken stock,secukup rasa...



Bahan tambahan untuk penyedap laksa ni lagi, telur rebus,limau kasturi,timun,fish cake,daun saderi,cili padi,bawang besar,lada besar dan bawang goreng...sedia untuk d makan! Sedapppppppp! Yum yum