Thursday, March 1, 2012

Asam Pedas Ikan kuah pekat ala lissa :-)


Bahan2 nya....

Ikan
5 biji bawang merah
4 biji bawang putih
2 btg serai ( 1 btg utk d kisar,1 btg lg d racik)
Halia
Kunyit hidup
6 biji cili padi ( siapa suka pedas boleh tmbah lagi)
Daun kesum (saya suka byk daun kesum sebab sya mkan sekali daun kesum ni hehehe)
Air asam jawa
Chicken stock
Gula

Cara memasaknya :-
Kisar bawang merah,bawang putih,halia,kunyit hidup dan 1 btg serai (jgn sampai batang).
Tumis semua bahan yang sudah di kisar, 1 btg serai yang di racik dan daun kesum. Masukkan ikan. Kemudian air asam jawa dan sedikit air (saya buat kuah pekat jadi air tdk terlalu byk mcm asam pedas biasa). Masukkan Bahan perasa iaitu chicken stock & gula...setelah masak, hidangkan dan mamam.....