Wednesday, March 21, 2012

Ayam Kari Kerisik


Resepi ni bkn mcm kari biasa sebab dia menggunakan kerisik,mula2 ingat mau masak kari ayam berkuah mcm yg si verone mau tapi bila nampak kerisik ni terus tukar menu...mcmna pun verone, sedap juga ni...kuah dia nyaman!

Bahan2

Ayam
4 biji bawang merah*
3 biji bawang putih*
1 btg serai - di racik
Sedikit halia*
Air asam jawa/asam keping - ikut selera
Cili giling - ikut selera
Lada kering yg di rebus kmudian di kisar - 3-4 sudu mkn
3/4 santan pekat
Serbuk kari ( sya guna 1 bungkus serbuk kari 888 yg saiz kecil...rasanya itu lah yg paling kecil :-)..bancuh dgn air sampai jadi pes.
2 biji bawang besar di belah 4
Beberapa biji lada besar hijau - di hiris (saya pilih hijau sbb lagi pedas n saya tidak buang biji)
3 biji kentang - di kupas n potong dadu
Asam jawa
Air
Chicken stock/maggie cukup rasa
Gula
Semua yg bertanda * perlu di tumbuk atau di kisar sekali...

Cara memasaknya :-
Lumurkan ayam dengan asam jawa kemudian goreng. Goreng jgn sampai masak/garing..1/2 masak lah lebih kurang.

Tumis semua bahan yg di tumbuk/ di kisar bersama serai. Masukkan pes kari, cili giling dan lada kering. Tumis sekejap kmudian masukkan air asam jawa dan Masukkan ayam, gaul semua bahan kemudian masukkan kentang, sedikit air kemudian tutup periuk. Tunggu sampai ayam dan kentang empuk.

Bila ayam dan kentang sudah masak dan empuk, tgk kuah mcmna, kalu suka boleh tambahkan sedikit air di ikuti santan. Kacau dan tutup lagi, masukkan kerisik.Biarkan sekejap.

Masukkan bahan perasa, chicken stock/ maggie cukup rasa dan gula secukupnya. Masukkan lada besar hijau dan bawang besar. Gaulkan sekejap...boleh lah di hidangkan......