
Berkurun tidak masak menu ni, pasal si PungKang aka Peter Anderson aka Chenta ku, terbuka hati pula mau masak..dulu belajar dgn mama angkat di kelantan tapi dia punya style lain sikit, tanpa minyak. Didihkan santan,masukkan bahan kisar,serai,daun kunyit,ayam dan tomato...siap! Style saya ni selera orang sabah sudah :-)
Bahan2 nya
2 biji bawang besar
5 biji bawang merah
2 btg serai (di racik)
5 biji tomato
5 biji cili hijau besar (2 utk dikisar)
30 biji cili padi
3 helai daun kunyit (gunting 2)
Serbuk kunyit
1/3 kotak besar santan jenama ayam brand
Kunyit hidup
Halia
Garam
Gula
Chicken stock

Ayam di gaul dengan serbuk kunyit dan sedikit garam kemudian goreng..

Ayam yang siap di goreng..jangan goreng terlalu masak sampai ranggup macam KFC..1/2 masak pun tidak ni...ketepikan ayam ni sekejap dan kita start masak kuah dia.....

Kisar bawang besar,bawang merah,halia,kunyit hidup,cili padi,cili besar hijau

Tumis bahan kisar, serai dan daun kunyit sampai bersin! Hehehe...


Lepas semua bahan tumisan masak dan wangi, masukkan santan dan air. Sebenarnya air tidak perlu terlalu banyak tapi untuk masakan saya kali ni saya lebihkan air drpada biasa sebab orang rumah ni suka menghirup kuah..macam hirup sup :-), masukkan chicken stock dan gula secukup rasa dan akhir sekali masukkan ayam tunggu sampai ayam empuk,masuk kan cili hijau besar,didihkan sekejap..last sekali masukkan tomato....bolehlah di hidangkan.....