Monday, March 5, 2012

Kepak Ayam Masak Madu



Hari ni saya masak ayam masak madu, fav!

Bahan2nya...

Kepak ayam (kalau mau guna part lain pun boleh)
1/2 tin Tomato puree
1/2 gelas madu
2 biji bawang besar di hiris
*4biji bwg merah
*3biji bwg putih
*halia
*kunyit hidup
*8 biji cili padi
1 sudu mkn serbuk kunyit
Maggie cukup rasa/chicken stock
Air
(resepi asal guna cili kering tapi sya tidak brapa suka jadi saya tukar)
Semua bahan2 bertanda * tu semua untuk di kisar

Cara memasaknya....

Saya ada tunjukkan di bawah cara menggoreng ayam. Untuk kuahnya, tumis bahan2 kisar dari perapan ayam dan bawang besar sampai layu. Masukkan tomato puree dan madu. Masukkan air dan maggie cukup rasa. Kalau mau ayam empuk dan lembut, masukkan masa kuah masih banyak dan masak hingga kering tapi jgn terlampau kering sebab kuah dia ni sedap....:-) kalau mau ayam garing masukkan lepas kuah kering,gaul sekejap dan hidangkan.....



Antara bahan2 nya.....



Kisar bawang merah, bawang putih, halia, kunyit hidup,cili padi....



Perap ayam dgn bahan kisar,sedikit serbuk kunyit dan sedikit garam



Perap ayam paling kurang setengah jam..tp kalau ble 1 jam lgi bagus...



Ayam yang siap di goreng..



Done!