Tuesday, March 13, 2012

Karipap Rangup inti Kentang


Saya ni penggemar karipap tapi inilah 1st time saya buat karipap..mau keluar juga migrain masa mengelim karipap ni..ada y koyak bocor lagi huhuu..tekanan sungguh part tu. Apapun karipap saya rangup n sedap! Makanya harus lah di cuba...

Bahan Inti:-
Beberapa biji kentang (potong dadu)
1 biji bawang besar (potong dadu)
3 sudu makan rempah kari(letak air sikit sampai jadi pes)
Bawang merah di hiris
Cili giling (siapa suka pedas boleh simpan byk)
Air
Chicken stock
Gula

Bahan Doh
3 3/4 gelas tepung gandum
3/4 minyak makan
Garam

Cara memasak inti, tumis bawang merah & bawang besar, masukkan cili giling, pes kari dan kentang. Kacau sekejap kemudian masukkan air sikit. Last sekali chicken stock dan gula untuk perasa. Tunggu sampai kentang masak dan kuah kering.

Cara buat doh, panas kan minyak, lepas betul2 panas tuangkan atas tepung sampai jadi mcm serbuk roti, masuk kan air sedikit2..sampai doh lembut dan tidak melekat di tangan..


Inti siap..sejukkan dulu kejap..


Doh & inti kentang yang siap untung di kerjakan


Karipap yang ready untuk di goreng..abaikan jak rupa karipap tu..juling campur migrain sa mengelim...huhuhuhu tp y penting rasa dia best..sedap ranggup!