Friday, March 16, 2012

No-baked Lemon Cheese Cake


Non baked lemon cheese cake ataupun icebox cheese cake.. Sorry jenny lambat upload resepi..broadband nda bagus..tq tolong beli bahan2, kalau tdk..teda lah ni cake..nah lepas ni ko ble try buat suda ni....



Bahan2nya...
Utk crust - Biscuit oatmeal Jacob, 50g butter

Utk filling - 250g Cream cheese, 1sudu mkn gelatin, 3 sudu mkn air, parutan kulit lemon dari sebiji lemon, 3 sudu jus lemon, 2 biji kuning telur, 50g gula castor, 150ml whipping cream.

Ok, di bawah ni step by step cara mau buat..

Cara buat crust...


Tumbuk biscuit sampai hancur tapi jgnlah hancur sgt..


Lepas biscuit jadi mcm ni..panas kan lah tu butter.....


Gaulkan butter dengan biscuit sampai sebati


Tekan2 biscuit dalam loyang..kemudian masukkan dlm ice box...trus start buat filling

Cara buat filling...


1 sudu mkn gelatin campur dgn 3 sudu makan air,tunggu sampai gelatin kembang n keras. Biarkan sekejap, kemudian didihkan gelatin "double boil"

Pukul cream cheese bersama gula sampai kembang...


Masukkan kuning telur, pukul lagi....


Masukkan kulit lemon yang di parut, lepas tu pukul lagi... Lepas step ni saya lupa ambil gambar, :-) tuangkan gelatin y sudah cair dan mendidih kemudian kacau laju...


Pukul whipping cream tapi jangan over pukul..sekejap jak nanti dia keras lepas tu campur dalam adunan cheese, gaul rata...

Tuang adunan cheese di atas biscuit tadi kemudian sejukkan lebih kurang 4 jam or 1malam pun ok...



Loyang saya besar..patut utk adunan ni saiz kecil sikit..tp nda apalah sedap juga...Selamat mencuba Jenny!